רבות נכתב על העיתוי של ההתבגרות, בעיקר בבנות, אך פחות ידוע על קצב ההתבגרות. למה בעיקר בבנות? ראשית כי להן יש ארוע מיוחד, מסקרן ומדאיג אותן ואת ההורים שלהן – הווסת הראשונה. אך גם מבחינה מדעית – אבולוציונית, ההתבגרות של הבנות הוא תהליך מעניין יותר ורב השפעה. בעוד הבנים יוכלו לפזר מיליוני זרעים במהלך חיי הפריון שלהם, אצל הבנות הפריון מוגבל במספר השנים שיעברו מהריון אחד לשני שכוללות הריון ותקופת הנקה (ממוצע של 3 שנים בשבטים טרום-תעשייתיים) ושנות הפריון הקצרות (19-42) שתחילתן נקבעת ע"י גיל ההתבגרות המינית.
כמה מהר מתרחשת ההתבגרות? הפוסט הזה ייוחד לקצב של ההתבגרות.
אחת השאלות החשובות ששואלים ההורים לילדות עם התבגרות מוקדמת בעיקר, נוגעת לקצב ההתבגרות. מתי הילדה עם ניצני שדיים תקבל ווסת? ומתי היא תפסיק לגדול?
במהלך ההתבגרות יש כמה ארועים קליניים שניתן לתזמן אותם פחות או יותר בדיוק. הראשון מהארועים הוא הנצת השדיים – אין להורים או לילדה מידע מדויק על כך כדי למסור לרופא. מועד הנצת השדיים נאמר על ידי ההורים בדיעבד, בדרך כלל כשהמשפחה מגיעה לבדיקת הרופא. אם עברו שנים, הם אינם יודעים מתי בדיוק זה אירע. לעתים הם זוכרים טוב יותר את מועד התחלת הרגישות למגע שמתלווה להנצת השדיים.
הארוע השני חל בסמוך לראשון והוא השינוי בקצב הגדילה מההאטה שחלה טרם ההתבגרות להאצה שמופיעה כשהאסטרוגנים מגיעים לרמה קריטית. את הארוע הזה שמכונה "המראה" Take-off אפשר לאתר על תרשים הגדילה, אם יש די מדידות לפניו ואחריו, ולצרכי מחקר אפשר להשתמש בגיל ההמראה כגיל התחלת ההתבגרות.
הארוע המובהק השלישי הוא שיא מהירות הגדילה peak growth velocity. גם אותו קל לזהות על תרשים הגדילה, ושוב בתנאי שיש די נתונים. אנחנו מתעניינים בגיל שבו הוא ארע ובשיעור שלו – מה היה קצב הגדילה המקסימלי? כשבין שני המשתנים האלה יש יחס הפוך. ככל ששיא מהירות הגדילה מתרחש בגיל מאוחר יותר, הקצב המקסימלי יהיה נמוך יותר.
בין שני הארועים האלה יש נקודה מעניינת נוספת והיא כשהקיעור שבתרשים הופך לקימור. כדי לזהות את הארוע הזה צריך לנתח את נתוני הגדילה על ידי מודלים שיודעים לזהות אותו. ניירופ ואלברטסון-וויקלנד פיתחו מודל כזה שהם קוראים לו QEPS שבעזרתו ניתן לזהות גם את הארוע הזה. כדאי ללמוד ולהבין את המודל זה.
הארוע החשוב הרביעי שניתן לתזמן אותו הוא גיל הווסת הראשונה. זה ארוע כל כך דרמתי שרוב הילדות והאמהות יודעות מתי הוא ארע, ולעתים קרובות האמהות יודעות גם את גיל הווסת הראשונה שלהן עצמן. הווסת הראשונה מגדירה עבור הילדה את המגדר שלה, ובהרבה חברות יש לה משמעות חברתית שלילית – CURSE. הארוע הזה קשור לשלב ההתבגרות אך גם לכמות האבסולוטית של רקמת השומן בגוף אותה אפשר לאמוד על ידי משקל הילדה. גיל הווסת הראשונה נמצא קשור יותר מבחינה סטטיסטית למשקל (בממוצע 47 ק"ג) מאשר לגיל, לגובה או לגיל העצמות.
הארוע החמישי במהלך ההתבגרות הוא סיומה שמוגדר גם על ידי סיום גדילת הגפיים. הוא מוגדר כגדילה של פחות מחצי סמ' לשנה. אחריו עמוד השדרה עוד ימשיך לגדול כ1-2 סמ' עד גיל 25.
עם אלינה גרמן (בני ציון), מיכאל שמויש (ביואינפורמטיקה, הטכניון), וג'יי בלסקי (אוניברסיטת דייויס בקליפורניה) עיבדנו בסיס נתונים של 380 ילדות אמריקאייות שנמדדו מדידות איכותיות ונבדקה התבגרותן במחקר פרוספקטיבי במשך 15 שנה מ1991 עד 2006 (EJE 2018). לכולן הייתה התחלת התבגרות בתחום הנורמלי (8-12) והיה להן סט מלא של נתונים. הגיל הממוצע להנצת השדיים היה 9.8 והגיל הממוצע של הווסת הראשונה היה 12.3. בעיקר, מצאנו שאצל בנות שהתבגרו מוקדם (כאמור, בתחום הנורמלי, תלרכה בגיל 8-9.3) הווסת הגיע רק 3 שנים בממוצע אחרי התלרכה, ואילו אצל אלה שהתבגרו מאוחר (תלרכה בגיל >10.5), חלפו רק שנתיים בממוצע עד הופעת הווסת הראשונה. אם כך, כשנראה ילדה עם תלרכה בגיל 9 וההורים מודאגים מאוד לגבי מתי היא תקבל ווסת, נוכל לספר להם שהממוצע הוא אחרי 3 שנים – בגיל 12.
ואז ישאלו ההורים כמה זמן הילדה תמשיך לגדול אחרי הווסת הראשונה? הילדות עם תלרכה מוקדמת, גדלו בממוצע 1.8 שנים אחרי הווסת הראשונה וסה"כ מתחילת עד סוף ההתבגרות עברו 4 וחצי שנים עם גדילה של 27.8 סמ' בממוצע, והן הגיעו לגובה ממוצע של 164.4 סמ'. ואצל המאחרות בתלרכה? הגדילה נמשכה אחרי הווסת הראשונה רק 1.4 שנים, סה"כ נמשכה ההתבגרות 3.6 שנים. הן גדלו במהלכה 20.6 סמ' בממוצע והגיעו לגובה די דומה של 163.9 סמ'. כל אלו הם כמובן מספרים ממוצעים וכל ילדה גדלה קצת אחרת. אך מכיוון שיש עכשיו חמש נקודות ציון לאורך מסלול ההתבגרות, ניתן להעריך את שלבי התבגרותה של הילדה הפרטית בה מטפלים. אלו דורשים ביצוע הרבה מדידות שאפשר לעשותן בבית.
בסיכום, למקדימות יש טמפו של גדילה טרום התבגרותית מהיר, עקב גילן הצעיר הן מתחילות את ההתבגרות נמוכות יותר עם קצב גדילה מהיר יותר במהלכה, ויש להן קצב אטי יותר של ההתבגרות, עם שיא גבוה יותר של קצב הגדילה. המאחרות מתחילות את ההתבגרות גבוהות יותר, עם קצב גדילה אטי יותר. הקצב של ההתבגרות שלהן מהיר יותר, אך עם שיא נמוך יותר של קצב הגדילה. אלו ואלו יגמרו כמעט באותו גובה ממוצע. ועוד לסיכום, כדאי לבצע הרבה מדידות גובה לפני ובמהלך ההתבגרות – אני מציע מעקב מדידה כל חצי שנה, שיכול להתבצע על ידי ההורים בבית.